Jia Ruan en Boyd Hoek. Als je met regelmaat een video op Youtube kijkt kan het zomaar zijn dat een van deze namen je bekend voor komt. Dit zijn namelijk e-commerce ondernemers die massaal adverteren met e-commerce masterclasses en tips voor het opstarten van je eigen e-commerce business.

 

De boodschap van deze video’s is vaak kort samen te vatten: Stop met je 9 tot 5 baan, en ga heel snel, veel geld verdienen met e-commerce! 

Of je je nu kunt vinden in deze video’s of je je er zwaar aan irriteert, starten met een eigen onderneming is iets wat veel jongeren zouden willen doen, of zich in interesseren. Maar is dit iets voor jou? Of is een 9 tot 5 baan zo gek nog niet?

 

Aan het einde van je studie of opleiding sta je voor een keuze: Je begint aan je eerste “serieuze” baan na het behalen van je diploma en je kijkt er naar uit om de kennis die je hebt opgedaan in de praktijk te brengen. Aan de andere kant heb je met de opgedane ervaringen tijdens je studie ook het idee dat je dit voor jezelf zou kunnen doen.

 

Ondernemen als jongere kan spannend zijn en voelen als een grote stap, maar het starten van een onderneming op zich is niet zo ingewikkeld (uiteraard afhankelijk van wat voor onderneming je wilt starten). Na de inschrijving bij KVK en het aanmelden bij de belastingdienst kun je aan de slag. Uiteraard kan het nodig zijn om een investering te doen. Dit kan het risico van voor jezelf beginnen wel groter maken.

 

Wanneer je voor jezelf bent begonnen kun je je werkzaamheden uitvoeren zoals je zelf wil. Je bent flexibel en hebt zelf controle over wat je doet. Klinkt goed toch? Of is een 9 tot 5 baan voor jou toch een beter begin? Helemaal als je klaar bent met je studie is het soms goed om te beginnen met een stabiele basis. Werknemer zijn brengt in dit geval ook veel voordelen met zich mee. Je hebt een vast salaris (wat in tijden als dit belangrijk kan zijn) en doet ervaring op in het werkveld waarin je werkzaam bent. Vanuit deze basis ontwikkel je jezelf tot een “professional’ binnen jouw werkveld.

 

Uiteraard is er geen goed of fout in het maken van deze keuze. Het is belangrijk dat je wat je doet, je ook met plezier doet en niet omdat men jou laat denken dat dit het beste is voor jou. Ondernemen kan een ontzettend gaaf avontuur zijn om mee te starten, maar wees je wel bewust van de discipline en de uitdagingen die hierbij komen kijken. Om terug te komen op de inleiding van dit artikel: Ondernemen is niet altijd rozengeur en maneschijn. Een 9 tot 5 baan kan zeker zoveel perspectief en uitdaging bieden.