Voor wie wel eens in Hoornaar komt is het een bekend project. Nadat het terrein van de oude Christelijke basisschool en het oude gemeenschapshuis jarenlang braak had gelegen, werd er plotseling gebouwd. Een CPO, wat staat voor collectief particulier opdrachtgeverschap, bouwde er vijftien huizen. Wessel (28 jaar) en zijn vrouw namen deel aan het project. In dit interview vertelt hij meer over hoe dat te werk ging.

 

Kan je wat over jezelf vertellen?

Ik ben geboren en getogen in het mooie Alblasserwaardse dorp Hoornaar. Als student heb ik een paar jaar in Utrecht gewoond, maar los daarvan ben ik het dorp trouw gebleven. Het hielp dat mijn vrouw Lianne bereid was hier naartoe te komen in 2014, het jaar van ons trouwen. We konden terecht in de huurwoning van mijn oom en tante, het voorhuis van een boerderij, waar we tot op de dag van vandaag wonen. Inmiddels hebben we twee dochters van 0 en 3. Het had ook zomaar anders uit kunnen pakken, in Hoornaar heb je namelijk niet heel veel keuze als starter, dus hadden we het misschien elders in de regio gezocht. We werken allebei in de buurt, dus hebben we geen noodzaak het buiten de Alblasserwaard te zoeken. Daar ligt toch ons hart.

 

Hoe kwamen jullie te weten dat er een CPO in Hoornaar zou komen?

We hadden vrienden er al eens over gehoord dat er een project aan zat te komen, maar het werd pas echt concreet toen we begin 2017 een advertentie in de krant zagen. De plannen om rond de Hoornaarse kruising een CPO-project te starten werden bekend gemaakt, en de geïnteresseerde lezer werd opgeroepen zich te aan te melden voor een loting. Tot onze verrassing werden we een paar weken later ingeloot.

 

Wat moesten jullie doen om aan het CPO deel te mogen nemen?

We moesten kunnen aantonen dat we het kunnen betalen. Dat was eigenlijk het enige. Maar dat is voor een ander nieuwbouwhuis, of een koophuis, niet anders.

 

Waarom besloten jullie deel te nemen aan een CPO in plaats van zelf te bouwen of kopen?

Strikt genomen bouw je binnen een CPO-project ook ‘zelf’, maar je hebt het voordeel van het collectief. Je hoeft het niet alleen te doen. Bovendien zijn er tal van professionele en ervaren partijen bij de realisatie betrokken. We kwamen rond de tijd van die advertentie tot de conclusie dat we toch wel graag in Hoornaar zouden willen blijven, maar dat er voor ons niet zoveel mogelijkheden waren. Daarnaast klonk het wel heel aantrekkelijk om een nieuwe woning te kunnen betrekken. Met dit project sneed het mes aan twee kanten: een spiksplinternieuw huis, deels zelf ontworpen, in ons eigen dorp. Er stond wel iets tegenover: geduld. We wisten toen nog niet precies hoe lang het zou gaan duren. Inmiddels zijn we drie jaar verder.

 

Kan je een korte samenvatting geven van hoe dit proces uiteindelijk is verlopen?

Een paar maanden nadat we ingeloot waren kregen we de eerste impressies van de architect. Hij had de ‘buitenschil’ ontworpen. Vervolgens moesten we het met de andere betrokkenen eens worden over wie waar precies mocht gaan wonen. Dat ging gelukkig zonder kleerscheuren. Daarna volgde een periode met regelmatige vergaderingen en sessies waarbij we stukje bij beetje ons huis concreet begonnen te maken. In samenspraak met de architect, de aannemer en met andere partijen. Het meest intensief waren de momenten waarop we als CPO-groep gezamenlijke keuzes moesten maken. Bijvoorbeeld de selectie van de aannemer. Een groot deel van onze groep bestaat uit vijftig-plussers, die wat meer ervaring hebben met dergelijke procedures. Daarom ging het in ons geval nog best soepel. Gelukkig worden we ook het hele project begeleid door projectontwikkelaar Van den Heuvel. Normaliter is de projectontwikkelaar de club waar je je nieuwbouwhuis van koopt. Bij een CPO-project hebben ze een adviserende rol: ze helpen ons op het gebied van woningbouw en onderhouden de nodige contacten met de lokale overheid en de andere betrokkenen. We hadden niet zonder ze gekund. Vanaf ongeveer een jaar geleden werd het voor ons eindelijk écht een beetje concreet. De vergunningen waren rond, het definitieve ontwerp af en de bouwlocatie werd bouwrijp gemaakt. In oktober werd de eerste paal geslagen. Eindelijk konden we iets zien gebeuren op die plek die er al veel te lang roerloos bij lag.

 

Hoe lang heeft het proces geduurd?

Voor ons begon het avontuur in 2017, maar er zijn mensen die al jaren eerder met dit project bezig waren. Nu weten we dat we voor het eind van het jaar de sleutel krijgen, maar met name die eerste 2,5 jaar waren erg onzeker. Dan lijkt de tijd voorbij te kruipen. Je wil door, maar je ziet nog niets.

 

Welke dingen moest je zelf regelen en wat werd er allemaal in collectief verband gedaan?

Alles wat van toepassing is op het hele project wordt met het collectief besproken. Alle zaken die alleen voor de eigen woning gelden, kun je direct met architect, aannemer, installateur, of welke partij dan ook schakelen. Er wordt veel voorgekauwd, en dat is fijn voor onervaren personen. Maar vrijwel alles is mogelijk. Het helpt dus wanneer je je goed laat adviseren van tevoren. Dingen als vloeren en een keuken uitzoeken zijn zaken die je uiteraard gewoon zelf regelt.

 

Heb je nog tips voor anderen die deel willen nemen aan een CPO?

Plan je leven niet om het CPO-project heen. Er is zoveel onzeker en afhankelijk van te veel factoren die niet vaststaan. Niet iedereen kan daar even goed mee omgaan. Dat hebben we ook aan onszelf gemerkt. En zorg dat je wat geld bij elkaar hebt gespaard. Juist met een CPO-project is het heel lastig om in de eerste fase concreet te hebben wat je er uiteindelijk aan kwijt gaat zijn.

 

Denk je dat deelname aan een CPO haalbaar is voor starters?

Iedere individuele situatie is anders, dus ik kan daar geen hard ‘ja’ of ‘nee’ op antwoorden. Ik zou wél willen adviseren je mogelijkheden serieus te onderzoeken wanneer een CPO-project op je pad komt. Het is uniek om, in ons geval, als twintigers je eigen huis te kunnen ontwerpen. Velen zullen daar best wat concessies voor willen doen. Laat je goed adviseren door familie, vrienden en de mensen die er verstand van hebben. Het is namelijk niet niets, een huis kopen. Tegen de tijd dat je klaar bent met afbetalen, is je pensioen al dichtbij..!

 

Foto:  CPOHoornaar, Wessel 
Credits: via Wessel