Toen ik tijdens de afgelopen 31 december rond de klok van 24u proostte op een gezond en enerverend 2020 had ik dit natuurlijk nog niet kunnen verwachten. Grootse plannen, grootse verwachtingen. Onder het motto je bent jong en je wilt wat. De afgelopen maanden zijn echter drastisch anders verlopen.  

Ik kan me uiteraard niet voorstellen dat ik hierin de enige ben. Dat ik de enige ben die af en toe beu wordt van het onderwerp. En ik kan me ook niet voorstellen dat ik de enige ben die soms kritische kanttekeningen stelt bij het gevoerde beleid. Want om zeker te weten waar we als inwoners van de Molenlanden goed aan doen, moeten we natuurlijk eerst nog een hoop leren over het virus. 

 

Wereldreiziger 

Om mijn horizon te verbreden heb ik afgelopen maand ook maar eens een kijkje genomen in de heuvelachtige Franse Alpen en het zonnige Spaanse Mallorca. Speciaal om dit artikel te schrijven voor Y4W natuurlijk. Gelukkig met goed gevoel voor timing, want niet veel later was er als gevolg van de COVID maatregelen meer “code oranje” dan “code geel” op de reisadvieskaart te bekennen. Lekker dan. 

Twee gebieden met vele uitersten, van eeuwige sneeuw naar de eeuwige zee en van sportieve fietsfanaten naar mensen die bier drinken beoefenen als sport. In beide landen heerste echter hetzelfde virus, maar was er wel sprake een andere aanpak. Het samenstellen van de corona aanpak o.b.v. de karakteristieken van je eigen land is natuurlijk zo gek nog niet. Bij de toeristische trekpleisters is de risicofactor heel anders dan in gebieden met weidse Alpennatuur en kabbelende beekjes. Daarom is het ook logisch dat iedere gemeente zijn eigen specifieke invulling aan bepaalde zaken geeft. Wat niet logisch is, is slecht voorbeeldgedrag. In Spanje ben ik Guardia Civil (Spaanse politie) tegengekomen die het dragen van mondkapjes niet zo nauw namen op de verplichte plekken. Voorbeeldgedrag is wel key in deze tijden om je geloofwaardigheid te behouden en om bepaalde maatregelen echt te laten slagen. Je kunt niet verplichte maatregelen opleggen die het dagelijks leven van burgers raken om vervolgens zelf lak te hebben aan dergelijke oproepen. Ik hoop dat de Spanjaarden meelezen. De Fransen dachten daarentegen met verplichte mondkapjes en zelfscan kassa’s een nieuwe uitvinding gedaan te hebben, maar vervolgens moest iedereen dezelfde handscanner gebruiken (digitaal scannen kon niet) zonder dat er ook maar iets van handreinigers o.i.d. aanwezig waren. Op een goede koopavond zitten er dan al snel een paar honderd handen aan hetzelfde apparaat. En die handen hebben niet allemaal een handreiniger in hun handtasje zitten. Wederom niet echt hogere wiskunde. 

Ik merk dat ik weer sceptisch word tegenover corona en het gevoerde beleid. Hoe komt dat nou? En is dat eigenlijk wel terecht? 

 

Interview op niveau 

Je hoeft de krant, je tablet of de televisie maar aan te zetten en we worden al platgegooid met coronarichtlijnen en voorwaarden. Zelfs op het vliegveld van Groningen werd ik geïnterviewd over dit onderwerp. Met de vraag wat ik van de mondkapjesplicht in het vliegtuig vond? Ja goede vraag, lekker origineel ook. Wat vind ik er eigenlijk van? Eigenlijk was het voor mij heel simpel. Zolang vliegen wel is toegestaan met mondkapje ben ik die uitvinding heel dankbaar. Als het dan ook nog een effectief is, is het helemaal een wondermiddel. Maar sceptisch blijf je natuurlijk ook. Gaat zo’n lapje stof de wereld redden? Dat moet zo’n interviewer niet aan mij vragen. Daar hebben ongelofelijk veel FTE hun leven aan gewijd en die beslissingen op landelijk politiek niveau zullen vast wel ergens op gebaseerd zijn. Zo, einde interview. Mijn steentje weer bijgedragen. Tijdens het weglopen riep de interviewer mij zelfs de voor hem blijkbaar legendarische woorden “COVID = COrona Voor Iedereen Dichtbij” na. En iedereen zijn ook de mensen uit de Molenlanden. 

Toch is me wel iets bijgebleven van dit interview, want je gaat eenmaal boven de wolken tijdens zo’n vlucht toch nadenken. Eigenlijk is alles onzeker. Voor jou, voor mij en zelfs voor Hugo de Jonge. Daarom moet ik ook proberen om niet zo sceptisch te zijn tegenover de beslissingen in de politiek. Ik ben wel het type dat gelooft dat ze binnen de politiek het beste met ons en ons land voor hebben. Uiteindelijk hangt er een (dodelijk) virus in de lucht en uiteindelijk kan het volgende week zo zijn dat een aantal familieleden uit de risicogroep plotsklaps in gezondheidsgevaar verkeren. Dan zijn we verder van huis. En natuurlijk kan een beslissing nooit voor iedereen de beste oplossing zijn. Maar de ene keer baal jij en de andere keer baal ik. Zolang we samen maar niet hoeven te balen op een begrafenis.    

Zijn de maatregelen dan altijd leuk of makkelijk? Nee, zeker niet. Het raakt direct je sociale leven. Maar het gaat niet om jouw mening, niet specifiek om jouw gezondheid. Maar om de gezondheid van mij en van jouw oma en van haar opa. Zolang we het niet beseffen gaat er niets veranderen. Geen noodverordening, geen waarschuwend bordje en geen handzeepje gaat het winnen van de hardnekkigheid van ons Hollanders. En dat is wat ik me op een paar kilometer hoogte op weg naar mijn vakantiebestemming ineens besefte. 

 

15 miljoen mensen 

Het land van duizend meningen het land van nuchterheid. Met z’n allen op het strand… Het werd ook al eens gezongen door Fluitsma & Van Tijn in hun nummer “15 miljoen mensen”. Als we niet oppassen is dit bevolkingsaantal straks weer plotsklaps weer actueel. Maar het is goed om kritisch te zijn en duizend meningen te hebben, want daarmee houden we de politiek en elkaar scherp. Maar uiteindelijk moeten we toch zo nuchter zijn en beseffen dat we met elkaar ons door deze tijden heen moeten slaan. Daar hoort soms wat gehoorzaamheid bij. En beschuit bij het ontbijt mag natuurlijk nog steeds. Wel op 1,5 meter!

Zelf werk ik dagelijks met cijfers, dan weet je ook dat deze op veel manieren te interpreteren zijn. Dat is het gevaar van cijfers en daarom worden mensen ook wel eens moe van die dagelijkse kengetallen. Toch heb ik tijdens het schrijven van dit artikel eens gegoogeld of we in Zuid-Holland nu echt de brandhaard van Nederland zijn geworden en of het aantal nieuwe gevallen wereldwijd echt weer zo sterk is toegenomen in de zomermaanden. Kijk en oordeel zelf:

Coronavirus. (Google, 2020)

 

Maar eigenlijk denk ik zelf dat zulke informatie over COVID bijna meer weerzin en vermoeidheid opwekt bij mensen dan dat de informatie nog daadwerkelijk doordringt. We worden er haast mee doodgegooid en ook ik doe daar nu weer aan mee.

Wij zijn jong, ons pakken ze niet. Wij zijn jong, kunnen moeilijk stilzitten. Wij zijn jong, willen nu genieten. Maar zoals aangeven zijn wij jong, maar zijn wij niet alleen. Ik denk dat we pas daadwerkelijk naar alle regels gaan luisteren als het doordringt. Of als iemand in je nabije omgeving wordt geraakt. Maar laten we hopen dat het doordringen eerder komt dan dat moment. Voor mij persoonlijk gebeurt dat met name door verhalen van mensen waar je sympathie voor hebt. Verhalen door mensen die je kunnen raken en die het je kunnen laten beseffen. Zoals je sympathie krijgt voor Maximus Decimus Meridius in de film Gladiator. Zo heb ik sympathie gekregen voor Jan, voor ons eigenlijk  “meneer Jan Hoek”. Zie onderstaand: 

Wat ik probeer te schrijven in 3 A4’tjes krijgt deze man voor elkaar in enkele alinea’s. En waarom? Omdat hij aan den lijve heeft ondervonden wat het woord “rottijd” echt betekent. Maar ook omdat hij weet dat er aan het eind van de tunnel altijd licht is en met een beetje gehoorzaamheid hoeft die tunnel voor ons niet eens zo lang te zijn. 

Tot nu toe was het voor mij een rottijd als ik mijn telefoon niet aan de bluetooth van de auto kreeg gekoppeld om mijn eigen muziek te luisteren. Ik schaam me een beetje tegenover Jan Hoek. Maar ik zal naar zijn brief luisteren om het goed te maken. 

 

“Nuttige” tips 

Om ook nog wat nuttige tips mee te geven, hieronder een aantal linkjes naar websites met relevante corona informatie. Doe er je voordeel mee.
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (2020, 12 augustus). Nu ook mogelijk om online afspraak coronatest te maken.
Molenlanden. (z.d.). Coronavirus | Gemeente. 

Jezelf laten testen op het virus is nu makkelijker dan ooit. Zeker in het geval van twijfel, terugkomst van een buitenlandse bestemming / groep gezelschap geen overbodige luxe. Eigenlijk een ervaring die je niet gemist mag hebben. Zoals te lezen is op de website van de Rijksoverheid is het mogelijk om online een afspraak voor een test te laten maken. Zeker voor de digitaal opgegroeide jeugd lekker praktisch.

Daarnaast heeft ook de gemeente Molenlanden een eigen pagina gewijd aan Corona. Handig om te weten. Doe er je voordeel mee. 

 

Zo, dat is dan het einde van mijn relaas, zijn er nog vragen?

 

Foto: Pexels