Vandaag is het Bevrijdingsdag. Dit jaar een speciale Bevrijdingsdag, we vieren 75 jaar vrijheid en zijn beperkt vanwege de Corona crisis. Het blijft goed om stil te staan bij vrijheid. Zoals Tim Hofman schreef op Instagram: “opdat we niet vergeten wat vrijheid is, kan zijn, waar het voor staat en wat ervoor nodig is”. Deze week hebben we daarom Meneer Harrewijn (87) uit Giessenburg geïnterviewd. Hij heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en vertelt ons meer over de oorlogstijd en bevrijding. 

 

Kunt u iets over uzelf vertellen? 

Ik kom uit Giessenburg en heb daar altijd gewoond. Wel woonden wij tijdens de Tweede Wereldoorlog op een andere plek in Giessenburg. Toen ik 12 jaar oud was vond de bevrijding plaats. 

 

Wat betekent vrijheid voor u?

Buiten zijn en onszelf vermaken was tijdens de oorlog vrijheid voor mij. Tegenwoordig zitten veel jongeren achter de telefoon, dat hadden wij toen niet. Zelf heb ik echter niet het gevoel gehad dat ik beperkt was in mijn vrijheid.

 

Kunt u zich nog herinneren hoe het was? 

Als kind heb ik dus niet echt het gevoel gehad dat ik niet vrij was. Wanneer we overdag in het veld lagen zagen we de Amerikanen vliegen en ‘s nachts kwamen de Engelsen overvliegen. In het laatste jaar, na de Dolle Dinsdag, werden de Duitsers teruggedreven en kregen we inkwartiering. Er kwamen toen kwartiermeesters kijken hoeveel personen er in je gezin zaten en hoeveel slaapplekken je had. Als je slaapplekken over had, dan moest je soldaten laten overnachten. Daarnaast kwamen ze toen ook roven, bij ons wilden ze auto’s van klanten hebben. Mijn vader heeft daarom zijn gloednieuwe motor gegeven en namen hem daarom niet mee. Uiteindelijk hadden de Duitsers ons huis overgenomen en moesten wij in het huis van een tante wonen in Bergambacht. Toen we eindelijk terug konden hadden ze veel spullen gestolen, maar we konden er wel weer wonen. 

 

Hoe viert u bevrijdingsdag?

De gedachten gaan wel vaker terug naar de oorlog op deze dag. Daarnaast lees ik ook veel boeken over deze periode met levensverhalen. En uiteraard gaat de vlag, zonder wimpel, omhoog! 

 

Hoe ervaart u de huidige situatie met de Corona crisis?

We gaan zo weinig mogelijk van huis. We worden beperkt met een hoop dingen. Boodschappen worden gedaan door de kinderen en verder komen wij de deur niet uit. Het beperkt je wel in je dagelijkse leven.

 

Foto: Young4Waard