Je wordt volwassen, je hebt gespaard en nu wil je een huis kopen. Waar begin je dan? Misschien denk je dat het handig is om gewoon te kijken op Funda of er iets voor jou tussen zit, maar met de krappe woningmarkt zul je zien dat dat waarschijnlijk niet genoeg is. Daarom hebben wij, na een aantal gesprekken met experts, een paar stappen op een rijtje gezet waardoor jij makkelijker aan jouw zoektocht kan beginnen.

 

Allereerst is het slim om te bedenken wat je wilt. Wil je in een rijtjeshuis wonen of vrijstaand? Wil je graag een tuin? Zie je het zitten om iets compleet te renoveren, te bouwen, of koop je liever een huis waar niet zo veel aan gedaan hoeft te worden? Schrijf op in wat voor huis je wilt wonen, het woonoppervlak waar je naar op zoek bent, het aantal slaapkamers, wat voor buitenruimte je wilt en eventuele extra’s die je graag in je huis wilt hebben. Dit helpt je specifieker te zoeken naar je eerste huis. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de bouwprojecten binnen Molenlanden, kijk dan eens op de site van de gemeente.

 

De volgende stap is om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Bij veel adviseurs kan je gratis op kennismakingsgesprek. Bij dit eerste gesprek kun je bespreken welke diensten de adviseur kan bieden en wat deze diensten gaan kosten. De Consumentenbond heeft een goede vragenlijst die je kan meenemen naar je kennismakingsgesprek. Door deze vragen te stellen, krijg je meer duidelijkheid over de werkzaamheden van de adviseur en of je een klik met deze persoon hebt. De adviseur kan je vertellen hoeveel je maximaal kan lenen en je ondersteunen om de hypotheek rond te krijgen al heb je een huis gevonden. Zet voor je gesprek op papier wat je inkomen, uitgaven en spaargeld zijn. Deze inputs geven een betere berekening van een potentiële hypotheek. 

 

Nu je weet hoe veel je kan uitgeven, is het tijd om je in te schrijven bij een makelaar. Makelaars zien eerder dan jij geschikte woningen voorbij komen, nog voordat ze op de markt staan. In deze markt heb je deze voorsprong nodig om kans te maken op een huis. Sommige makelaars hebben tegenwoordig online platforms waar je je kan aanmelden om zo deze woningen te zien voor ze openbaar in de verkoop komen. 

Mocht je een aankoopmakelaar willen inschakelen, gaat deze ook mee om potentiële woningen te bekijken. De expertise van de makelaar helpt je meer te weten te komen over de staat van een huis, de omgeving en mogelijke risico’s. Dit leidt tot duidelijke voor- en nadelen van een woning. Ook geeft een makelaar advies over een geschikte prijs mocht je willen bieden. 

 

Dan komt de laatste stap: duimen. In de markt van tegenwoordig is er meer vraag dan aanbod, wat het lastig maakt om een huis te kopen. Om die reden is het dus slim dat je goed voorbereid bent en je meteen kan handelen al kom je het huis van je dromen tegen. Wij wensen je succes!

 

Foto van Pexels