Woensdagavond 3 maart was het zo ver, de meet-up die was georganiseerd voor en door jongeren, in samenwerking met de Gemeente Molenlanden. In de Teams meeting zaten wel 60 deelnemers. Na een introductie en een quiz geleid door onze host Leendert, gingen we uiteen in twee groepen. Eén groep die het gesprek aanging over wonen, en één groep die het ging hebben over sport. 

 

Wonen

Bij het gesprek over wonen gingen we van start met uitleg van Lia de Kievit en Brenda Kooijman over de starterslening van Gemeente Molenlanden. De gemeenteraad stemde de dag voor de meet-up in met het instellen van een starterslening, dus we kregen een heuse primeur. De gemeente werkt samen met Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) om deze leningen te verstrekken. Dit betekent dat als je de starterslening wil aanvragen, je dat via de site van SVn moet doen.

Verder gaven Lia en Brenda ook uitleg over tiny houses in de gemeente. Dit onderwerp had zeker de interesse van de deelnemende jongeren en er werden dan ook veel vragen gesteld. Uiteindelijk waren er een aantal deelnemers die besloten in contact te blijven om elkaar verder te helpen met dit proces. De aanwezigen konden daarna kiezen of ze meer wilden weten over het kopen of het huren van een huis.

 

Eddy Veth van Kooyman Eigen Huis, een makelaar uit de gemeente, beantwoordde vragen van de deelnemers over het kopen van een huis. Er werden onder andere vragen gesteld over hoe lang een woning gemiddeld te koop staat, over taxatieprijzen en het overbieden op woningen. De gouden tip die hij aan de jongeren gaf was dat je niet alleen op Funda moet kijken voor een huis, want deze huizen zijn vaak de laatsten die nog over zijn. Het is handiger om je bij een makelaar in te schrijven, zo weet je eerder wanneer een nieuw huis op de markt komt. Bij Kooyman kan je je bijvoorbeeld inschrijven voor ‘WoningMatcher’.

 

Tijdens de deelsessie over huren vertelde Patricia Koekman en Julian van Rooijen van Kleurrijk Wonen over woningcorporaties en de sociale huurwoningen in gemeente Molenlanden. Ook legden ze uit hoe je voor deze woningen in aanmerking komt. Na de presentatie konden de jongeren hun vragen stellen. Een tip voor jongeren om aan een huurwoning te komen: schrijf je, zodra je 18 bent geworden, zo snel mogelijk in bij de woningcorporatie. Op deze manier sta je al enige tijd op de wachtlijst op het moment dat je een huurwoning gaat zoeken. Als je nog niet zo lang op de wachtlijst staat, kun je ook reageren op woningen die onder de geïnteresseerden worden verloot. De sessie sloot af met de mededeling dat je voor advies en vragen altijd contact kunt opnemen met één van de vier woningcorporaties in Molenlanden: Kleurrijk Wonen, Beter Wonen, Lek en Waard Wonen en Tablis Wonen.

 

Sport 

De sessie over sport werd geleid door Ike Korevaar-Slob van GIGA Molenlanden. Ike begon de sessie door de jongeren wat meer uit te leggen over GIGA en het sportakkoord. Het sportakkoord is in de gemeente Molenlanden door 97 partijen ondertekend. Wil je meer weten over het sportakkoord? Neem een kijkje op de website van Giga Molenlanden. Vervolgens werd er gediscussieerd over sporten in de gemeente en de daarbij horende tips en tops. Deelnemers vonden dat het aanbod van sport aan de leeftijd 18+ verbeterd kan worden, waarbij een aantal sporten worden gemist in de omgeving. Verder lieten de jongeren weten dat ze graag meer faciliteiten zouden hebben zoals bijvoorbeeld een bootcamp-plein, sportparken of hardloopgroepen. Deze moeten dan ook bereikbaar zijn, want Molenlanden is groot en soms zijn specifieke sporten ver weg. Er werden ook veel ideeën geopperd om meer aanbod in sport aan te brengen: Er werd gesproken over een sportmarkt, een gecentraliseerd platform met het totale sportaanbod, en over het organiseren van meer lokale competities. Dit alles zodat je kan sporten met mensen uit de buurt, en deze zo ook leert kennen. Alle tips en tops werden meegenomen door GIGA Molenlanden om deze te gebruiken om sporten in de gemeente nog beter te maken.

 

Tot slot

De avond werd afgesloten door Burgemeester Segers en Wethouder Lizanne Lanser. Beide waren de hele avond aanwezig om te luisteren naar de behoeften van de jongeren in de gemeente. Ze waren blij met de waardevolle inzichten die ze kregen door de actieve deelname van de aanwezige jongeren. En zo kwam deze digitale editie van de meet-up tot een einde. We willen jullie nogmaals bedanken voor jullie aanwezigheid en we zouden het leuk vinden om jullie de volgende keer in persoon te zien. Ook willen we de Gemeente Molenlanden, CDA Jongeren, Kooyman, Kleurrijk Wonen en GIGA Molenlanden bedanken voor al het werk achter de schermen en hun bijdrage tijdens de meet-up.

 

Tot de volgende!

 

(De foto is met toestemming van de deelnemers genomen)