“van de kelder naar Lowlands”

De tijd vliegt soms, maar dat doen “The Meadows” ook. Sinds hun start in 2014 volgt de ene na de andere ontwikkeling zich in rap tempo op. Niet gek voor een band uit hartje Molenlanden (Goudriaan). Hun meest recente single “Surrounded by your love” werd op 1 oktober 2020 uitgebracht, dit in navolging op de eerdere nummers “Lovers Lane” en “Accident”. Allen tijdens de coronaperiode definitief opgenomen! Wij spraken The Meadows, op gepaste afstand, om meer te weten te komen over hun achtergrondverhaal, drijfveren en toekomstplannen.  

 

De band begon in 2014 met Martijn (beter bekend als Tjin), Roald en Hendrik. Later werd dit drietal aangevuld met Jesse en Evert-Jan. De gebroeders Bos, Martijn en Evert-Jan, zijn verantwoordelijk voor de zang. Sinds de komst van Evert-Jan heeft hij deze rol echter voornamelijk overgenomen van zijn oudere broer. Hun diepe stemgeluid is tijdens een oefensessie goed hoorbaar, gelukkig hebben ze aan de Polderweg in Molenaarsgraaf voldoende ruimte om op vol volume te oefenen. Deze omgeving voorziet beter in hun wensen dan de voormalige kelder waar het allemaal begon. In deze kelderruimte onder de winkel van de ouders van drummer Roald mocht helaas maar tot 22u worden gespeeld en dan enkel in de weekenden. De huidige oefenstudio in Molenaarsgraaf is dus niet de eerste plek waar The Meadows oefenen, maar wel de eerste plek waar het tot in de vroege (zelfs doordeweekse) uurtjes kan spoken. Vooral de maandagen en vrijdagen worden gebruikt om de samenwerking te verfijnen en de muziek nog beter te laten klinken. 

 

De paar lege flesjes bier in het raamkozijn kijken je bij binnenkomst gelijk liefdevol aan, maar eerst wordt er altijd geoefend verzekeren de mannen. Er ontbreekt zelfs nog een koelkast, dit vooral ook uit zelfbescherming. De mannen zijn allemaal geboren tussen 1997 en 1999, de periode dat Céline Dion na het succes van de Titanic (de film dan) een hit scoorde met “My Heart Will Go On”. Al weten ze ooit dit succes te evenaren zullen ze nooit vergeten waar het allemaal begon, in de uitgestrekte polders van Molenlanden. Dit is ook verwerkt in hun bandnaam, wat vrij vertaald “weilanden” betekent. Al vraag je ze naar hun achterban wordt er opgewekt gereageerd, vooralsnog grotendeels mensen uit de regio, maar wel degelijk een trouwe groep. Dit bewees ook hun eerste single “Accident” welke binnen 12 uur meer dan 1000 keer was gestreamd op Spotify. 

 

Een aantal jaar geleden begon hun eerste optreden kleinschalig vertelt Hendrik (die met zijn gitaarhanden alle vrouwen om zijn vingers windt, aldus hun Instagrampagina). Op een verjaardag van hun ouders mochten ze, nog zonder stemgeluid, hun muzikale kunsten laten horen. Later werd dit dus uitgebreid met zang door de gebroeders Bos. Het welbekende zingen onder de douche zat er bij Evert-Jan al vroeg in, maar de stap naar het performen in het openbaar liet even op zich wachten. Uiteindelijk wist hij, na advies van zijn goede vriendin Amber, de schroom van zich af te gooien en het vervolg is bekend…

 

Net als vele andere dagelijkse bezigheden is het laten horen van je muziek in het openbaar tegenwoordig haast ondoenlijk geworden. Voorheen kon er nog getraind worden met een bewust doel, nu is het vooral hopen dat de maatregelen verantwoord verminderd kunnen worden. Wel konden ze zich afgelopen augustus in de coronaperiode nog in de kijker spelen op “Open Stage Lowlands Free United”, wat via Zoom te beluisteren was. Dit was weer een heel andere ervaring dan de eerdere live concerten in o.a. Dordrecht, Nieuwendijk, Utrecht en Sliedrecht. Ook in de regionale feesttenten en tijdens het polderfestival “Blauwalg” mochten ze al eens van zich laten horen. Met ruim 500 aanwezige bezoekers op Blauwalg was dit ook één van de grote optredens. 

11 april werd ooit uitgeroepen tot saaiste en minst nieuwswaardige dag van de 20e eeuw. Maar 11 april zal nog wel even een gevoelige datum blijven, op deze dag zou de halve finale van de “Grote Prijs Van Dordt” namelijk plaatsvinden. Al begin je hierover bij The Meadows hoor je direct het enthousiasme in hun stemmen. Na het winnen van de publieksprijs in de eerdere ronde in januari wisten ze een plekje op dit podium te bemachtigen. Maar helaas gooide corona ook roet in dat eten…

 

De toegenomen populariteit van deze band uit de regio is een mooie ontwikkeling binnen de gemeente. Maar de band zelf is ambitieus en wil meer, al vraag je ze naar hun toekomstdromen blijft het even kort stil.. met plezier goede nummers maken en een grotere doelgroep bereiken staat dan wel met stip bovenaan. Uiteindelijk zijn het de optredens die energie geven, ze hopen dat na de coronaperiode weer verder te kunnen oppakken en uitbouwen. En wie weet net als Céline Dion een nummer 1 hit te scoren, al worden ze liever vergeleken met U2! 

 

Na het interview ben ook ik aangestoken met het enthousiasme van The Meadows en zal ik voor ze duimen. Hopelijk gaan ze dan van de kelder naar hun eigen oefenruimte en van hun eigen oefenruimte naar de Ziggo Dome! In 2021 wordt als eerste stap richting deze Amsterdamse concerthal een nieuw album op de markt gebracht. Afwachten! 

 

25-11-2020 || Jelle de Wit || Interview 

 

Foto: “The Meadows”