Wij hebben al eerder een artikel over deze woonvorm geschreven. Als je dit nog niet hebt gelezen is het de moeite waard om dat wel te doen (lees het artikel hier). Inmiddels zijn we alweer een paar maanden verder en de ontwikkelingen in de gemeente Molenlanden hebben niet stilgestaan. Om die reden, en vanwege eigen interesse, hebben we besloten nog een artikel over dit onderwerp te schrijven.

Tiny houses & Small houses

Tiny houses en Small houses zijn een redelijk nieuwe woonvorm die erg opkomend is in Nederland en ook in de gemeente Molenlanden. De woningen zijn klein, gemaakt van duurzaam materiaal, energieneutraal en niet belastend voor de omgeving en de natuur. Dit concept is aantrekkelijk voor jongeren en starters omdat ze niet veel hoeven te kosten maar wel praktisch zijn.

Een Tiny house is zelfvoorzienend en kan daardoor volledig off-grid zijn door dat ze kunnen hun eigen stroom opwekken en hun eigen drinkwater filteren. Een Small house daarentegen hoeft niet zelfvoorzienend te zijn. Ook zijn ze meestal iets groter dan een Tiny house.

Gemeente Molenlanden

Naar aanleiding van meerdere aanvragen van Tiny houses is de gemeente om tafel gaan zitten. Omdat het concept zo aantrekkelijk is voor particulieren en ook flexibel is, komt er een proefperiode voor deze woonvorm in de gemeente Molenlanden. Deze huisjes zijn makkelijk te verplaatsen en om die reden is het aantrekkelijk om dit te testen.

Deze huisjes mogen niet zomaar overal neergezet worden en daarom wordt er gekeken naar stukken grond in de gemeente waar deze huisjes geplaatst kunnen worden. Voor nu wordt er gekeken om huisjes te plaatsen in Giessenburg.

Eigen interesse

Ikzelf (Bo van Young4Waard) zit al een hele tijd met het idee van een Tiny house in mijn hoofd. Het idee kwam na het zien van een serie hierover op Netflix genaamd Tiny House Nation. Het idee van een klein huisje dat van alle gemakken voorzien is en niet schadelijk is voor de natuur doordat het zelfvoorzienend is spreekt mij ontzettend aan.

Na het bekijken van de serie, besloot ik mezelf verder in het concept te verdiepen en kwam ik erachter dat deze huisjes verplaatsbaar zijn toen was ik was ik al helemaal enthousiast. Ik hou er zelf van om verschillende plekken te zien, zowel in het buitenland als in Nederland. Als ik moet gaan vertellen waar ik allemaal wil wonen dan ben ik morgen nog aan het schrijven. Een Tiny house maakt het mogelijk om van je huis je thuis te maken ongeacht waar en hoe vaak je wilt verhuizen. Dit is voor mij ideaal. Daarnaast zijn ze ook nog betaalbaar, dus wat wil je nog meer?

Foto: Young4Waard