Tiny House Molenlanden

Young4Waard is op zoek naar opvallende gebeurtenissen binnen de woningmarkt. Dit keer: Tiny Houses. Vanwege de grote woningvraag binnen de gemeente zijn er ideeën voor het plaatsen van kleine woningen, die makkelijk op- en afbreekbaar zijn.

Een Tiny House is een woning met alles erop en eraan, maar dan in het klein. De officiële inhoud is maximaal 28m², maar in Nederland vind je ook een bovengrens van 50m2. Een Tiny House is duurzaam gebouwd en kan het hele jaar door bewoond worden. Bij het ontwerp en de bouw is slim gebruik gemaakt van de ruimte en innovatieve technologieën. Een Tiny House is zelfvoorzienend te maken, waardoor je niet afhankelijk bent van derden voor elektra en water. Tiny Houses zijn in meerdere vormen verkrijgbaar als mobiele, verplaatsbare of als woning op een vaste plek (incl. fundering).

Regels Tiny Houses in Nederland

Er bestaat nog altijd onduidelijkheid over hoe Tiny Houses bij de regels voor woningbouw (Bouwbesluit 2012) passen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken is hier verantwoordelijk voor en biedt wel ruimte voor Tiny Houses. Ze vinden het een interessante optie voor het groeiende aantal een- en tweepersoonshuishoudens. Het draagvlak voor Tiny Houses is de laatste jaren steeds groter geworden. Tiny House Nederland is een voorbeeld van een belangengroep die de komst van dit type woningen erg aanmoedigt.

Tiny Houses en jongeren

Dit soort belangengroepen zijn ontstaan door het ernstige tekort aan betaalbare starterswoningen. Hierdoor moeten jongeren steeds vaker de plek waar ze zijn opgegroeid verlaten. Tiny Houses bieden een mogelijkheid om toch de keuze te maken om te blijven én voor jongeren van buitenaf om een woonplek te vinden die bij hun portemonnee past.

Tiny Houses in Molenlanden

Binnen de gemeente zijn er ook al veel ontwikkelingen op het gebied van Tiny Houses. Op 19 oktober was de eerste Tiny House binnen Molenlanden een feit. In Ottoland werd een woning van 24 m² geplaatst. De gemeenteraad van Molenlanden toont dan ook interesse in deze woningen. Als het aan de SGP ligt staan er over vijf jaar zeker tweehonderd Tiny en Small Houses. Daarnaast zijn er ook andere partijen actief. Zo heeft Tiny House Drechtsteden de ambitie om in 2020 zes woningen in Giessenburg te ontwikkelen.